Yoga in en onder water

Freediving of vrijduiken is zoals yoga maar dan onder water, op één ademteug. Vrijduikers blijven terugkeren naar het water omdat ze er in contact komen met een magische ervaring. Misschien heeft het wel iets te maken met de 9 maanden die we doorbrengen in de mini-oceaan van moeders buik.

Omhuld door water ontspant je lichaam, gedragen door de oceaan voel je je vrijer. Geluiden worden gedempt, je adem opgehouden, de stilte wordt ook binnenin tastbaar.  Onder water is het makkelijker om een diepe verbinding te ervaren met jezelf, de natuur, het mysterie van het leven,…

Om dit te kunnen ervaren hoef je geen extreme prestaties neer te zetten. Hoe lang je je adem kan ophouden is onbelangrijk, het gevoel dat je hebt terwijl je onder water bent, daar gaat het om!

Tijdens deze dag spelen we met adem, aandacht, ontspanning en water.

Biologisch gezien wordt onze ‘innerlijke dolfijn’ wakker van zodra je gezicht in contact komt met water. Je lichaam begint zich dan voor te bereiden om met meer gemak onder water te overleven. Ontspanning van lichaam en geest zijn hierbij de sleutel.

Als voorbereiding leer je op het droge eerst hoe je in de ‘flow-state’ kan komen. Dit is een toestand waarin lichaam en geest optimaal samenwerken. We doen dit met ademhalingsoefeningen, eenvoudige yoga, aandachtsoefeningen en relaxatie.

Daarna gaan we in het water. Ik heb gekozen voor een lekker warm, makkelijk toegankelijk en ondiep zwembad, zodat we met een minimum aan hulpmiddelen en een maximum aan veiligheid in en onder water kunnen spelen.

Aan de hand van eenvoudige oefeningen leer je hoe je je lichaam kan toevertrouwen aan het water. Je zal dieper kunnen ontspannen omdat het water helpt je spanningen en emoties op te lossen. Met wat oefenen zal je ook vaststellen dat je focus scherper wordt waardoor je geest meer tot rust komt. En als vanzelf zal het ook makkelijker worden om onder water te zijn.

Deze workshop is open voor iedereen, je hoeft geen ervaring te hebben met yoga, meditatie of vrijduiken. Wie benieuwd is naar die ervaring van vrijheid en ontspanning is van harte welkom.

Doe je al aan yoga en/of meditatie dan zal je ontdekken hoe het water je helpt om dieper te gaan in jezelf. Wat je ervaart onder water is dan een metafoor voor de kwaliteit van je beoefening.

Ben je al vertrouwd met vrijduiken dan leer je hoe je precies lichaam en geest kan voorbereiden op en managen tijdens je apnea.

 

Praktische informatie

Datum:
zaterdag 15 februari 2020
van 10 tot 15u
Plaats: Sport Vlaanderen Blankenberge – Koning boudewijnlaan 15bis
Bijdrage: 85 € per workshop – all in

Inschrijven vooraf is noodzakelijk door me een mail te sturen en 85 € over te schrijven op BE52 9796 1378 7309 met vermelding van je naam en ‘onderwateryoga’ ten laatste één week voor aanvang – min 8 en max 12 deelnemers om voldoende individuele begeleiding mogelijk te maken.

Meebrengen:

  • loszittende warme kledij
  • yogamatje – yogablokje – kussentje – dekentje
  • schrijfgerief
  • zwemkledij – handdoek – badjas – slippers
  • eventueel zwembril/duikbril – neusknijper – zwemvliezen – neopreenpak
    als je deze items niet hebt hoef je niks aan te schaffen – ze zijn niet noodzakelijk om de workshop te kunnen ervaren
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}