Goed begonnen is half gewonnen

Om maximaal profijt te halen uit yoga is een correcte boefening nodig en dat kan alleen met een goede basis.

De meeste houdingen zijn voor de gemiddelde westerse mens te complex. Doe je ze toch dan is de kans groot dat je je kwetst.

Daarom starten we bij PhysioYoga met aangepaste en voorbereidende oefeningen die voor iedereen haalbaar zijn (ook voor mensen die minder mobiel zijn of klachten hebben – dus echt iedereen).

Deze oefeningen bereiden je ook voor om uiteindelijk op een deugddoende en ontspannen manier in die meer complexe houdingen te kunnen komen.

 

Is PhysioYoga fitness?

Alhoewel je yoga kan beoefenen om fysiek fitter, sterker en leniger te worden is het veel meer dan dat.

Bij PhysioYoga gaat het erom dat je je aandacht traint door alle oefeningen met gewaarzijn uit te voeren. Je leert de positie van je lichaam voelen in de ruimte,  welke spieren je moet gebruiken en hoe je kan ontspannen.

Dit vraagt je volledige focus. Het is in oorsprong een manier om je voor te bereiden op meditatie, de ultieme aandachtsoefening. Een zeer belangrijke sleutel hierbij is je ademhaling. De ademhaling is de brug tussen je bewustzijn en je lichaam.

 

Hoe het voelt is wat telt

Yoga kan mooi zijn om naar te kijken. Instagram staat vol met mooie mensen in complexe yoga houdingen op tot de verbeelding sprekende locaties.

Bij ons gaat het echter meer om hoe het binnen in jouw lichaam voelt.

Je hoeft niet bijzonder lenig, sterk of slank te zijn. Als je jezelf en de oefeningen op de juiste manier benadert zal je ervaren dat je lichaam hier blij van wordt. Het gaat er niet om jezelf en je lichaam te forceren in één of andere complexe houding, het gaat erom dat je je lichaam leert kennen, zodat je meer kracht, soepelheid en rust ervaart.

PhysioYoga baseert zicht op hoe de natuur van je lichaam werkt. Deze principes gelden voor iedereen maar elk lichaam is anders, dus ook de aanpak moet anders zijn.

Door te leren hoe je jouw lichaam kan volgen zal je ontdekken dat het leuk is om in je lichaam te zijn. Wat innerlijk mooi voelt zal ook aan je buitenkant te zien zijn.

PhysioYoga bij klachten

PhysioYoga biedt heel wat mogelijkheden om je lichaam terug in balans te brengen. Bij beperkingen of klachten zijn er in bepaalde zones weefsels en spieren die te hard werken en andere die te zwak zijn.

Je lichaam is één groot netwerk van elkaar beïnvloedende delen, daarom is het zo belangrijk om verder te kijken dan enkel de zone waar de beperking of klacht zich bevindt. Het is nodig om je ganse systeem aan te pakken om een blijvend resultaat te bereiken.

Via specifieke oefeningen die afgestemd zijn op jou en jouw lichaam kan hier snel beweging in komen. Afhankelijk van je constitutie en je huidige fysieke gesteldheid krijg je eerder energieke, krachtige oefeningen of net ontspannende, verstillende oefeningen of een combinatie van beide.

Soms is het daarom beter eerst enkele individuele sessies in te plannen. Daarna kan je makkelijker aansluiten bij de groepslessen.

PhysioYoga is de kunst om elke spier in je lichaam te kunnen opspannen en ontspannen op het juiste moment.

PhysioYoga voor de ervaren yogi

Als je al meer ervaring hebt zal PhysioYoga je ondersteunen om je practise te verdiepen.

Yoga houdingen zijn heel bijzondere, hoog technologische oefeningen die een magisch effect kunnen hebben op lichaam en geest. Om die magie te ontsluiten moet je je aandacht verscherpen en verinnerlijken. Als je leert tot in de kleinste details te voelen zal je ontdekken wat ‘prana’ werkelijk betekent.

PhysioYoga ondersteunt je hierbij door je te leren hoe je jouw lichaam precies kan uitlijnen (alignment), en op welke manier je best in een asana komt zodat jouw lichaam er baat bij heeft.

Het potentieel aan kracht, energie en vitaliteit die je op deze manier kan aanboren is niet te beschrijven.

PhysioYoga voor docenten

De belangrijkste troef die je kan hebben als yoga docent is je eigen ervaring. Hoe je zelf in je houdingen komt, je eigen alignment, hoe yoga voor jou voelt, hoe jij je obstakels aanpakt en wat dit alles doet met jou en je leven. Je leerlingen komen naar je les voor wie jij bent, voor de specifieke ervaring die jij hebt.

Hoe langer je les geeft, hoe groter de kans echter dat je mensen op je pad krijgt waarbij wat werkt voor jou niet werkt voor hen… PhysioYoga is hier een oplossing.

Door de lessen en/of workshops te volgen en door het online materiaal te bestuderen krijg je meer inzicht in hoe yoga werkt, hoe het lichaam reageert op yoga, welke disbalansen er zoal voorkomen en hoe je die best aanpakt.

Somatische benadering

Wetenschappelijk onderzoek naar de plasticiteit van het zenuwstelsel en de hersenen toont aan dat ons brein levende ‘hardware’ is die zich voortdurend aanpast aan de informatie die het krijgt vanuit het lichaam.

Dit heeft als positief effect dat we in staat zijn om te leren door nieuwe patronen te ontwikkelen. Anderzijds kunnen onbewuste en minder gunstige patronen (van spanning, houding, beweging, pijn, emoties, gedachten, etc…) zich steeds dieper vast zetten.

Somatics is één van de manieren waarop je je lichaam en je brein kan herprogrammeren. Het maakt gebruik van dezelfde principes die de natuur toepast om ons lichaam te ontwikkelen, maar dan aangevuld met bewuste aandacht.

PhysioYoga maakt gebruik van deze technologie om het effect van de oefeningen te verdiepen. Hierdoor zijn de resultaten duurzamer omdat je de werkelijke oorzaak aanpakt door de onbewuste patronen te transformeren.