Op een manier is vrijduiken of freediving een soort redding voor mij: het is de ultieme manier om dichter bij mezelf te komen. Wat er ook aan de hand is in mezelf, in mijn leven en werk, ik weet dat als ik onder water ga, de spanning errond oplost.

Onder water gaan vraagt tegelijkertijd focus en ontspanning. De focus is nodig om je voor te bereiden, om het veilig te houden, om te weten wat je wanneer moet doen om een fijne en veilige duik te beleven. De ontspanning is nodig om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk energie en dus zuurstof verbruikt, zodat je zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van je tijd onder water.

Als mens worden we hierbij geholpen door een eigenschap die we met alle zoogdieren delen: de ‘mammalian dive reflex’ of de duikreflex. Deze wordt actief van zodra we ons gezicht (meer bepaald het gedeelte rond de ogen) onderdompelen in water. Deze reflex zorgt ervoor dat we dieper gaan ontspannen (hartslag en bloeddruk zakken en de parasympaticus wordt geactiveerd) en de fysiologie wordt zo gaangepast dat we gemakkelijker dieper en langer onder water kunnen overleven.

Maw, het water helpt ons om zowel bij de focus als de ontspanning te komen: door de omhelzing van het water, doordat je drijft en omhuld wordt door het water word je ‘gedwongen’ om met je aandacht meer bij je lichaam te komen. Ook de voorbereiding op de duik helpt hierbij want je gaat je helemaal focussen op je ademhaling zodat je lichaam helemaal vol zit met zuurstof. En de ontspanning wordt ondersteund zowel door je ademhaling als door die duikreflex.

Die unieke combinatie van focus en ontspanning brengt me vanzelf in een toestand die heel erg lijkt op wat ik ervaar tijdens diepgaande meditatie. Alleen is het langs deze weg veel makkelijker (voor mij) om het onder water te bereiken.

Wat mij betreft is vrijduiken de beste vorm van meditatie en yoga (al geniet ik ook van yoga en meditatie als ik boven water ben 🙂 )