Het zijn ongetwijfeld uitdagende tijden.

We kunnen een lijst maken van alles wat fout loopt en anders zou kunnen of moeten. Alleen hebben we nauwelijks of geen invloed op vele van de factoren die daarbij een rol spelen. En ik ben er absoluut fan van om in te zetten op waar we wel invloed op hebben. Het is daarbij mooi en inspirerend om te zien hoe we ons als kleine mensjes verzamelen om op te komen voor een beter leven, een gezonder milieu en een meer evenwichtige samenleving.

Ondertussen blijft de druk op onszelf en ons lichaam wel toenemen. Bovendien is het in deze neoliberale cultuur de gewoonte om alle verantwoordelijkheid bij het individu te leggen: je bent immers zelf verantwoordelijk voor je slagen of falen, je ziekte of je gezondheid.

Zelfs in yogamiddens heerst er een sfeer van ‘alles in eigen handen hebben’. Alsof we door enkele uren aan yoga te doen, te mediteren, mindfull te leven en gezond te eten alle kwalen en ongelukken zouden kunnen vermijden. Als we dan toch ziek worden gaan we mogelijks op zoek naar de diepere betekenis, waarbij het gevaar om de hoek loert dat we eigenlijk op zoek zijn naar waar we het niet zo goed hebben gedaan… “bad karma” – “eigen schuld dikke bult”

Hoe kunnen we dan toch met deze uitdagingen omgaan? Hoe kan je jezelf hierin staande houden? Hoe kan je ertoe komen te leven en niet enkel te overleven?

Het antwoord is relatief eenvoudig:

 • zorg ervoor dat er in alle omstandigheden zoveel mogelijk vitaliteit is in je lichaam
 • en dat je aandacht, je focus verankerd is in wat er zich nu aandient

Ook al veranderen de omstandigheden niet, de manier waarop je die ervaart en waarop je ermee omgaat zal ongetwijfeld veranderen.

 

Dit is wat ik te bieden heb:

 • jou begeleiden en ondersteunen om die vitaliteit in je lichaam terug te vinden
  • om letterlijk meer levensenergie te brengen op plaatsen die pijnlijk of gekwetst zijn
  • waardoor indien nog mogelijk genezing kan plaats vinden
 • je begeleiden om meer innerlijke rust te vinden door je te leren focussen en ontspannen
  • om meer weerbaarheid en veerkracht te ontwikkelen
  • waardoor je makkelijker omkan met de psychische en emotionele uitdagingen in je leven