Somatics voor kinderen met special needs

Feldenkrais methode met Bart Denys

Somatics zoals de Feldenkrais methode is bijzonder interessant bij kinderen met special needs, waaronder autisme spectrum stoornissen, ADD/ADHD, cerebral palsy, hersenbeschadigingen, genetische afwijkingen, geboortebeperkingen, en ontwikkelingsstoornissen.

Om de impact van de sessies te verhogen werken we in blokken van enkele behandelingen na elkaar, waarna we een pauze inlassen om lichaam en zenuwstelsel te tijd te geven de input te integreren.

Hoe werkt het?

Het brein organiseert al onze bewegingen, gedachten, gevoelens en handelingen. ‘Somatics’ methodes zoals de Anat Baniel en Feldenkrais methode gebruiken specifieke bewegingstechnieken om het brein te leren leren via het lichaam.

Op die manier maakt het brein nieuwe verbindingen en ontstaan nieuwe patronen, waardoor kinderen met special needs voorbij hun gewoonlijke beperkingen kunnen evolueren.

Deze behandeling kan resulteren in verbeterde fysieke, cognitieve, emotionele en creatieve prestaties. Daarnaast zien we vaak verbetering in slaap- en eetpatronen, ademhaling, zelfregulatie, makkelijker verbinden met anderen, verbeterde communicatiemogelijkheden, makkelijker omkunnen met gevoelens en gevoeligheden en een algemende verbetering van het totale functioneren.

De bedoeling is dat er een leerproces op gang wordt gebracht over langere tijd, toch zien we al subtiele en bij momenten specatculaire verschillen binnen de eerste paar sessies.

Het is onze ervaring dat gedurende korte tijd een grote input geven en je kind daarna de tijd geven om alles te integreren betere resultaten oplevert dan bvb één sessie per week.

Door wie?

Bart Denys is kinesitherapeut en Feldenkrais practitioner. Bart werkt al meer dan 25 jaar met mensen met een brede waaier aan klachten. Hij is bijzonder gepassioneerd door het vermogen van het menselijk lichaam en kinderen in het bijzonder om zichzelf aan te passen, te leren en te genezen.

De manier waarop kinderen reageren op deze somatische methodes is een blijvende inspiratie om te blijven zoeken naar de meest optimale prikkels die elk kind nodig heeft om de volgende stap met meer gemak te kunnen zetten.

Praktisch

Neem telefonisch of per mail contact op met Bart om concreet af te spreken. Het honorarium bedraag 62 euro per sessie van 45 à 60 min. Er is mits het indienen van een voorschrift mogelijkheid tot terugbetaling via de mutualiteit.