Er zijn heel wat mensen die milde tot ernstige klachten hebben in het kaakgewricht. Deze klachten gaan van onregelmatigheden in het openen en sluiten van de mond, bewegingsbeperkingen, blokkage met het onvermogen de mond te openen of te sluiten, kaakgewrichtsgeluiden, luxaties en pijn.

De kaakspieren zijn van de sterkste in het lichaam. In mijn jeugd was ‘John Massis’ daar hét voorbeeld van: hij trok allerlei zware voertuigen voort met de kracht van zijn kaken. Tegelijkertijd zijn de kaakspieren heel erg ‘gevoelig’ voor stress. We kennen allemaal de uitdrukking ‘nog even op de tanden bijten’…

Door gewoontevorming en stress is er bij heel wat mensen onbewust teveel spanning in de kaken met bovenstaande klachten tot gevolg. Daarnaast heeft dit invloed op het gebit dat sneller verslijt (vooral als de spanning ‘s nachts aanhoudt kan dit leiden tot tandenknarsen).

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat er een connectie is tussen het kaakgewricht en de nek. Je onderkaak is verbonden met de schedel via het kaakgewricht. Net achter de kaak zitten de facetgewrichten van de bovenste nekwervels. Dus als je nek beweegt, dan beweegt je kaakgewricht en omgekeerd. De spieren die je kaken in beweging brengen zijn via bindweefsel onderling verbonden, maar ook verbonden met de spieren die je nek in beweging brengen. Er is dus zowel een anatomische als functionele link tussen de nek en de kaken.

Daarom gaan nekklachten en kaakklachten vaak samen – en daarom is het ook belangrijk dat beide behandeld worden.

Een heel krachtige manier om dit te behandelen is door de gewoonlijke manier van bewegen te ‘herprogrammeren’ met somatics. Hieronder beschrijf ik een korte oefening die je gemakkelijk zelf kan doen om hiermee te beginnen.

Het belangrijkste bij deze oefening is dat je niks forceert, geen pijn voelt bij de bewegingen die je maakt, en zo weinig mogelijk inspanning of kracht gebruikt. Het moet zo makkelijk, soepel en vloeiend mogelijk voelen, of dat is in ieder geval je betrachting. De grootte van de beweging speelt veel minder een rol dan de kwaliteit.

Het makkelijkst is als je op je rug kan liggen. Je neemt enkele ogenblikken de tijd om te ontspannen en daarna ga je met je aandacht naar  wat je aan fysieke sensaties kan waarnemen in je nek, je hals, je kaken, je mond en je gezicht. Terwijl je dat doet nodig je elk deel waar je aandacht aan schenkt uit om dieper te ontspannen.

Eens je het gevoel hebt dat je redelijk onspannen bent ga je met je aandacht naar je onderkaak. Je laat dan de onderkaak een klein beetje bewegen in de richting van je voeten zodat je mond zich iets opent. Beweeg langzaam en met aandacht. Daarna laat je je mond terug langzaam dicht gaan. Herhaal deze beweging enkele keren, terwijl je de rest van je mond, je tong, je gezicht ontspannen houdt.

Rust even uit en voel het effect van je bewegingen. Wees nieuwsgierig naar de subtiele verschillen die je kan voelen.

Voor de tweede beweging neem je je kin vast tussen duim en wijsvinger van je rechter hand. Je rechter onderarm hou je dicht bij je borstkas zodat je kin niet kan bewegen. In die positie probeer je opnieuw langzaam en zonder inspanning je mond te openen. Doordat de onderkaak niet kan bewegen zal je de bovenkaak (en dus de schedel – en dus ook je nek) moeten laten bewegen. Doe een aantal keer je mond langzaam open en dicht op deze manier, doe dit met zoveel mogelijk aandacht en zo weinig mogelijk inspanning.

Rust na enkele pogingen opnieuw uit.

Daarna open je en sluit je je mond opnieuw een paar keer en probeer je het verschil te voelen. Vaak moet je in het begin wat zoeken om de verschillen te kunnen voelen omdat we niet gewoon zijn om zo subtiel waar te nemen. Maar zelfs als je in het begin het verschil niet voelt zal het een positief effect hebben. Probeer deze oefening enkele dagen na elkaar en je zal het merken.

Mocht je na het doen van deze oefening meer pijn voelen, dan heb je te hard je best gedaan. Doe dan de volgende keer nog minder en maak de bewegingen nog kleiner. Less is echt more!

Laat weten hieronder hoe het voor jou voelt!