Het is zalig om in een ontspannen lijf te leven. Als er minder spanning in je lichaam is en meer zachtheid, openheid en rust dan is een glimlach nooit veraf. Ik zie dat telkens weer gebeuren bij mensen tijdens een yogales of een massage: het is alsof er meer ‘glans’ is, meer ruimte voor hoop, inspiratie en vreugde.

Een lichaam dat meer in balans is moet letterlijk minder hard werken. Stel dat er aan de voorzijde van je lichaam iets meer verkramping is (wat heel vaak het geval is tgv stress), dan neigt je lichaam naar voor. De spieren aan je rugzijde moeten dan harder werken om je lichaam rechtop te houden. Zelfs al is de disbalans relatief klein, een kleine inspanning over een lange periode kan voor heel wat extra vermoeidheid zorgen.

Als je in bovenstaand geval iets kan doen om die ‘kramp’ op te lossen, dan moet je lichaam minder inspanning leveren om rechtop te blijven. Je skelet draagt dan het grootste deel van je gewicht en je hebt meer kracht en energie ter beschikking.

Om in meer balans te komen is het niet altijd nodig om lang te oefenen of je te laten behandelen. Een wandeling in de natuur, je es heel goed en uitgebreid uitrekken zoals een poes dat doet (een poes doet dat omdat het zo lekker voelt), iets leuks doen voor jezelf,… je zal onmiddellijk het verschil voelen.

Heb je meer tijd én heb je er zin in, dan kan je wat intenser in beweging komen, liefst met je aandacht erbij zodat je kan voelen waar je lichaam deugd van heeft, waar je grenzen liggen en wanneer het goed is om te stoppen. Dat kan door je favoriete sport te beoefenen of door iets als yoga te doen.

Wil je je lichaam echt goed onderhouden en regelmatig opnieuw in balans brengen (in je dagelijkse leven bouw je vanzelf ongemerkt spanning op door stress) dan is het goed om meer gerichte oefeningen te doen en/of je te laten masseren of behandelen.

Je kan hier op mijn blog allerlei oefeningen vinden die je daarbij kunnen helpen of je kan me contacteren voor persoonlijk advies.

In ieder geval wil ik je uitnodigen om af en toe even stil te staan, je even uit te rekken en te voelen naar wat lekker is in je lichaam. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het wordt om te ontspannen. Na een tijdje wordt het een gewoonte om telkens weer te bewegen in de richting van meer balans, niet alleen in je lichaam, maar ook in je leven.

Enkele interessante oefeningen die je hier kan vinden:

Geniet ervan!