Hoe kies je een vorm van yoga die bij je past?

De eenvoudigste manier is trial & error. Ga proberen en voelen of de stijl die een bepaalde leraar hanteert echt bij je past. Er zijn heel veel vormen van yoga en elke leraar geeft zijn kennis en ervaring door op een heel eigen manier.

Van heel actieve, yange vormen die fysiek heel intens en uitdagend kunnen zijn, tot de meer rustige yinne vormen die je meer tijd en ruimte geven om dieper te voelen, tot heel meditatieve en/of energetische vormen van yoga. Langs deze link vind je een behoorlijk overzicht: http://nl.wikipedia.org/wiki/Yoga

Hoe kies je een leraar die bij je past?

Ook hier weer is het belangrijk om op je gevoel af te gaan. Al zijn er wel enkele zaken waar je op kan letten en die ik zelf als yogaleraar belangijk vind:

* Tijdens een yoga-les wordt je lichaam uitgenodigd om op ongewone manieren te bewegen. Het is belangrijk dat je leraar een diepgaande kennis heeft over anatomie, fysiologie en de bewegingsmechanica van het menselijk lichaam.

* Daarnaast is het goed als je leraar kennis en inzicht heeft in de meest voorkomende klachten. Als je zelf met klachten zit is het belangrijk dit aan je leraar te melden! Op die manier kan hij bijzondere aandacht aan je besteden en waar nodig aanpassingen in houdingen voorstellen.

* Ervaring met en kennis over pranayama – adem speelt immers een sleutelrol bij yoga. Je yogaleraar dient je te ondersteunen in het vinden van een juiste manier van ademhalen in je houdingen.

* Ervaring met en kennis over de verschillende asana’s (houdingen) en hun mogelijke aanpassingen. Daarnaast dient elke les op een logische manier opgebouwd te zijn, met een juist evenwicht tussen intensiteit en ontspanning. Als je leraar ervaring heeft in verschillende yoga-stijlen is dat een pluspunt.

* Een goede leraar komt op regelmatige tijdstippen rond om je in je houdingen te ondersteunen en/of corrigeren, zodat je via zijn/haar begeleiding op een veilige manier dieper in de houdingen kan ontspannen.

* Als leraar blijf je ook leerling: een goede leraar blijft zich bijscholen en vormen. Je kan informeren waar hij/zij opgeleid is en zich door laat inspireren.

* Yoga behoort plezierig en ontspannen te zijn, ook al zijn bepaalde lessen mogelijks intens en diep. Een goede yogaleraar inspireert en motiveert en creëert een positieve atmosfeer in de lessen.

* Een yoga-les is een totaal gebeuren, niet louter een fysieke aangelegenheid. Yoga is geen sport. Het is een weg naar meer verbinding en bewust-zijn op alle vlakken, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel. Een geïnspireerde yoga-leraar is zich hier helemaal bewust van, en in de mate dat je hier zelf voeling mee hebt zal je kunnen vaststellen of je hiervoor bij de juiste leraar bent.

* Ook al heb je een voor jou goede leraar gevonden: blijf ook andere leraars uitproberen. Soms is het nodig bij iemand les te volgen die je niet helemaal ligt omdat hij of zij je mogelijks confronteert met zaken waar je liever niet naar kijkt. Het kan je helpen om een volgende stap te zetten naar meer bewust-zijn en bewust leven.

* Last but not least: je yoga praktijk behoort je vooral meer (levens)vreugde, bewustzijn en ontspanning te brengen.

Ik wens je alvast veel plezier, ontspanning en vrede op je (yoga)pad,
en je bent van harte welkom in mijn yoga-lessen!